wtorek, 12 marca 2013

Żurek

Święta tuż tuż więc można sobie pozwolić na leniwy żurek z proszku:)



Składniki:
* 2 opakowania żurku Winiary
* 5 jajek
* 3 białe,parzone kiełbasy
* 2 marchewki
* 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
* 2 łyżki śmietany
* ziele angielskie, liść laurowy, sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gotujemy ok.2L wody z posiekaną w plasterki marchewką,kiełbasą, zielem angielskim, liściem laurowym.
W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo.
Po ok 15min gotowania wyławiamy kiebłaskę i smażymy chwilę na rozgrzanej patelni.
w 250ml zimnej wody rozrabiamy 2 opakowania żurku, wlewamy wraz z kiełbasą do garnka w którym gotujemy marchewkę.
Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok 30-40min.
Dodajemy chrzan i śmietanę.
Podajemy z pokrojonym jajkiem.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz